Groene asperges met gepocheerd ei/ Green asparagus with poached egg

Scroll down for english.

Als wij asperges eten dan eten wij eigenlijk bijna altijd witte asperges. Ik vind ze heerlijk maar ik heb besloten om toch wat vaker groene asperges te gaan eten. Om de volgende redenen.Er zitten meer vitamines in en het is veel makkelijker om te maken omdat je ze niet hoeft te schillen!

Aperges zijn echt heel gezond om te eten. Nu zijn ze kostbaar dus is het wel een delicatesse onder de groenten. Toch kan je een maaltijd met asperges betaalbaar houden omdat asperges zo lekker zijn dat ze weinig extra toevoegingen nodig hebben. Het is een perfecte vegetarische maaltijd en een super mooie sidedish als je vrienden te eten krijgt.

Asperges bevatten vit-K,C,B1,B2,E en echt heel veel mineralen. De stof asparagine stimuleert de nierfunctie en heeft een positief effect op chronische reuma en jicht. Ze bevatten flavonoiden die ervoor zorgen dat ontstekingen worden afgeremd. Bovendien is het eten van asperges goed voor de lijn omdat ze maar 20 kcal per 100 gr bevatten!

Voor mij zijn dit genoeg redenen om deze lekkernij, die nu volop verkrijgbaar is, eens wat vaker op tafel te zetten.

Ik heb het heel simpel gehouden en serveer de asperges met uitgebakken bacon en een gepocheerd ei. Hoe ik precies een gepocheerd ei maakt daar kom ik later nog in een ander recept uitgebreid op terug. Als je het lastig vindt om een gepocheerd ei te maken dan serveer je gewoon een lekker zacht gekookt eitje on top of de asperges.

Lets cook!

Ingrediënten voor 4 personen:

3 dikke groene asperges per persoon
200 gr gerookt bacon of ontbijtspek
4 verse eieren

Methode:

 De onderkant van de asperge is hard en taai en moet je eraf snijden. Omdat het lastig is te bepalen hoeveel je eraf moet snijden….volg deze methode.
Pak de asperges aan de onderkant vast en buig deze langzaam. De asperge zal knakken op het stuk wat je er eigenlijk af moet snijden. Gooi de harde stukjes niet weg maar bewaar ze om in een soep mee te laten koken of snijd ze fijn en bak ze mee in een wokrecept.

Breng 1 liter water met zout aan de kook in een ruime pan en kook de dikke asperges in 10 minuten gaar. Je kan ze ook korter koken, 6 minuten, maar dan vind ik ze nog wel erg hard. Haal de asperges voorzichtig uit de pan en laat ze heel even uitlekken op keukenpapier.

Het kokende water kan je nu gebruiken om een ei te koken of pocheren.

Zet intussen een koekenpan op het vuur en laat even flink heet worden. Leg nu de bacon erin en bak de bacon lekker knapperig.

Pak vier mooie borden en verdeel de asperges over de borden. Verpak de asperges in de uitgebakken bacon en serveer met een gepocheerd of gekookt ei. Breng op smaak met wat peper en zout.
Serveer met gebakken krieltjes.

Mai and June is asparagus season in the Netherlands. Dutch people often eat  the white ones. It is traditional to eat them with ham and eggs. I really love it. It is a real delicacy.
Nevertheless I have decided to eat the green asparagus more often. Not only does the green asparagus contain much more vitamins but it is also much easier to prepare! You do not have to peel them.

The green asparagus contains vit-K, C,B1, B2, E  and a lot of minerals. It is good for weight control since it contains only 20 kcal per 100 grams.
Enough reasons for me to eat green asparagus more often. Although it is not a cheap vegetable to buy you can keep the dish affordable because you do not need a lot of ingredients. The asparagus is a real delicacy just by itself and doesn’t need a lot of extra flavors.

You can either eat this recipe as a nice vegetarian meal or surprise your guests for dinner with a really nice side dish.

Lets cook!

Ingredients for 4 persons:

3 green asparagus per person
4 fresh eggs
200 gr bacon

Method:

Take the woody end of the asparagus and bend gently until it snaps.
Keep the woody ends and use them when you are going to prepare a soup.
Bring 1 liter of salted water to a boil and cook the asparagus for ten minutes. If you really like them al dente cook it for seven minutes.

Remove the asparagus and let it drain on paper towels.

You can use the same boiling water to boil ore poach four eggs.

Heat a frying pan and fry the bacon nice an crispy.

Take four plates and wrap the fried bacon around three pieces of asparagus. Add a poached egg to the plate. Season with some salt and pepper. Serve with some baked baby potatoes.

Enjoy your dinner!

Gepubliceerd door Mariska Dams

Hi, leuk dat je komt eten bij Maris! Als je net zo houdt van koken en eten als ik, ben je hier op de goede plek. De ene dag kook ik healthy food, maar comfortfood laat ik zeker niet achterwege. Let's cook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *