Homemade tomatensoep

Aangezien ik veel mensen ken die dol zijn op soep, vandaag een recept van verse tomatensoep. Ik heb de indruk dat veel mensen snel geneigd zijn om een blik soep in de winkel te kopen omdat ze denken dat zelf soep maken een enorm gedoe is. Dat valt echt enorm mee. De pan staat inderdaad geruime tijd op het vuur maar om nou te zeggen dat het ingewikkeld is…Je doet een aantal dingen in de pan en hebt er eigenlijk tijden geen omkijken naar!


Je kan de hond uitlaten , de was vouwen, lekker in bad gaan zitten,  de krant lezen met een kop koffie, uren de tijd voor andere dingen en de soep wordt vanzelf lekkerder!
En een ander groot voordeel is dat je nu weet wat er in de soep zit. Veel blikken soep zitten echt vol met slechte additieven en erg veel suiker. Homemade soep smaakt zó veel lekkerder, alleen al door de liefde die je erin hebt gestopt! Dit is echt powerfood!

Aan de slag dus maar. Pak een grote soeppan, waar zeker 6 liter in kan. Vul een waterkoker met water en zet die vast aan dan kan je zo meteen sneller bouillon maken.

Ingrediënten (voor 12 grote kommen)

Iets meer dan 2 kg vleestomaten (snijd ze in vieren en dan het kwart nogmaals doormidden)
2 liter bouillon (van 4 rundvlees tabletten)
1 glazen pot goede bouillon rund of wild van 400 ml
2 uien fijngesneden
4 stengels bleekselderij in boogjes gesneden (2 om te bakken, 2 voor garnering in de soep)
4 grote tenen knoflook geplet en in stukjes gesneden
2 stukken schenkel met vlees eraan
2 paprika’s in stukjes gesneden
2 grote handen verse spinazie of een zak soepgroenten
rode peper fijngesneden
cayennepeper
peper/zout
olijfolie of kokosolie

Methode:

Zet de pan op het vuur en verwarm flinke scheut olijfolie in de pan. Voeg eerst de uitjes toe en dan de knoflook en de rode peper. Laat dat 3 min zachtjes bakken. Maak intussen met het gekookte water van de snelkoker en de bouillontabletjes 2 liter bouillon en zet klaar. Voeg nu de boogjes van twee stengels bleekslderij toe aan het ui/knoflook mengsel in de pan.  De andere twee stengels gebruik je pas later in het recept. Laat de bleekselderij 2 min meebakken en schuif alle ingrediënten met een pollepel een beetje naar één kant in de pan. Doe nu de twee schenkels in de pan en bak ze aan beiden zijden een beetje aan. Meng hierna alles rustig door elkaar. Voeg nu alle bouillon toe, roer rustig met een pollepel door de pan en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en zet het vuur op een laag pitje. Laat de pan 3 á 4 uur zo staan zodat de smaken van het vlees goed in de bouillon trekken.

 

Verwijder na 4 uur het vlees uit de pan. Gooi dit niet weg! Je kan er namelijk heerlijke rundvleessalade mee maken voor op brood. Eigenlijk heb je zo dadelijk  twee maaltijden gemaakt. Erg economisch dus! Laat het vlees afkoelen en leg het afgedekt in een schaaltje in de koelkast. Morgen zal ik je het recept van de vleessalade geven. Schep alvast 6 eetl van de heerlijke bouillon uit de pan en bewaar deze bij het vlees. Nu verder met de soep.
Voeg nu de tomaten toe aan de bouillon en breng opnieuw aan de kook. Doe de deksel weer op de pan. Laat de soep een half uur op een zacht pitje koken. De tomaten moeten dan zacht zijn. Haal de deksel van de pan en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep. Voeg nu de boogjes van de twee overige stengels bleekselderij toe en ook de paprika. Laat nog 5 min zachtjes koken. Voeg cayennepeper, peper en zout toe naar smaak en gooi nu de spinazie in de pan en laat die slinken in de soep.

Serveer de soep met stokbrood, spelttoast of een salade on the side!
Na het eten pak ik altijd meteen 2  invriesbakken en verdeel dan de overige soep over deze bakken. Laat de soep even afkoelen en vries in. Zo heb je voor nog 2 dagen soep in de vriezer staan. Lekker makkelijk voor de dagen dat je geen tijd hebt om te koken.

Enjoy your soup!

 

Gepubliceerd door Mariska Dams

Hi, leuk dat je komt eten bij Maris! Als je net zo houdt van koken en eten als ik, ben je hier op de goede plek. De ene dag kook ik healthy food, maar comfortfood laat ik zeker niet achterwege. Let's cook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *