Vegetarische balletjes met paprikasaus

Ik had jullie nog het recept beloofd van heerlijke vegetarische balletjes die echt perfect passen bij mijn homemade paprikasaus. Waarom zou je zelf vegetarische balletjes maken als je ze zo kan kopen in de winkel? Omdat je dan precies weet wat je aan ingrediënten hebt gebruikt, jij helemaal zelf kan besluiten wat je wèl en niet toe wilt voegen, het goedkoper is en deze erg lekker en gezond zijn! Als ik een luie bui heb dan koop ik ook wel eens vegetarsiche burgers of balletjes bij de supermarkt hoor en sommige producten vind ik echt lekker. Toch maak ik liever alles helemaal zelf omdat ik van clean eating hou. Dit recept kwam ik onlangs tegen en ik ben helemaal verslaafd. Ik heb het recept maar een  klein beetje aangepast. De balletjes zijn echt heel smakelijk, al zien ze er op het eerste gezicht misschien niet zo aantrekkelijk uit. Mijn man die altijd als eerste in de pan kijkt als hij thuiskomt, greep er meteen ééntje en er volgde meteen een “hmmm lekker” met volle mond, dus das een goed teken dacht ik!

De meatless balletjes zijn gezond, glutenvrij, rijk aan proteine en caloriearm. Drie balletjes zijn 112 calorieën.  En als je zoals ik verslaafd bent geraakt na het maken van dit recept, dan kan je de balletjes ook ongebakken invriezen. Ze zijn dan nog twee maanden houdbaar en ready to be cooked.

Ik heb deze linzenballen geserveerd met zoodles van gele courgette en paprikasaus van etenbijmaris . Een heerlijk bordje koolhydraatarme pasta zullen we maar zeggen.

Het recept van de verse paprikasaus kan je in mijn vorige blog vinden.

 

Lets cook!

 

 

Ingrediënten voor 15 balletjes ( 5 personen)

 • 375 ml groentebouillon
 • ½ fijngesneden ui
 • 2 tenen knoflook, geplet en fijngesneden
 • 190 gr linzen (kan elke kleur zijn maar ik heb donkere gebruikt)
 • 120 gr geraspte wortel
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 90 gr havervlokken
 • 1½ eetlepel gedroogde peterselie
 • 2 eieren
 • zwarte peper
 • zout

Methode

 1. Was de linzen in een vergiet met koud water en verwijder onregelmatigheden.
 2. Doe de bouillon en de linzen in een pan en breng aan de kook.
 3. Draai het vuur laag en laat op een zacht pitje onder af en toe roeren in 20 minuten gaar worden.
 4. Verwijder de pan van het fornuis en laat de linzen even afkoelen.
 5. Verhit nu 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de ui in 6 minuutjes glazig.
 6. Voeg de wortel toe en bak 2 minuutjes mee.
 7. Doe nu de knoflook in de pan en bak nog 2 minuutjes.
 8. Blend de havervlokken. Doe dit kort want ze moeten nog wel een beetje grof zijn. Niet blenden tot meel.
 9. Doe nu alle ingrediënten in een grote kom en meng alles rustig door elkaar met een lepel. Delinzen moeten een beetje hun structuur houden en niet geplet worden.
 10. Maak je handen een klein beetje nat met lauw water en draai balletjes ter grootte van een golfbal van het linzenmengsel.
 11. Zet de balletjes minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven (of een nachtje)
 12. Vewarm de oven voor op 210 ° C.
 13. Bekleed een bakplaat met bakpapier of met een siliconen bakmat om kleven te voorkomen.
 14. Leg de balletjes op de bakplaat en gebruik de rest van de olijfolie om daar de  bovenkant van de balletjes mee in te vetten.
 15. Zet de bakplaat in de oven en bak de linzenballen 10 minuten.
 16. Haal de bakplaat uit de oven, draai de balletjes om en vet de bovenkant wederom in met olijfolie.
 17. Zet de bakplaat terug in de oven en bak de meatless balletejs nog 10 minuutjes.

 

 

 

∗Ik heb 350 gr spirilized  courgette gemaakt en 250 ml homemade paprikasaus gebruikt om er een pastadish van te maken.

∗ Als garnering heb ik basilicumblaadjes gebruikt om de spaghetti wat op te leuken.

Enjoy your meal!

Gepubliceerd door Mariska Dams

Hi, leuk dat je komt eten bij Maris! Als je net zo houdt van koken en eten als ik, ben je hier op de goede plek. De ene dag kook ik healthy food, maar comfortfood laat ik zeker niet achterwege. Let's cook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *